heroimage
Uppgifter om din bostad
kvm

Vi är med och driver frågan om kollektivavtal och trygghet på arbetet

Vi vet att det bästa arbetet utförs av nöjda, trygga medarbetare. Därför har all vår personal kollektivavtal och justa villkor. Som styrelseordförande i Almegas branschorganisation för hushållsnära tjänster driver vi frågan om försäkringar, pensionsavtal och trygghet på arbete. Det tycker vi är självklart – vi jobbar ju med renlighet, och det ska genomsyra hela bolaget. Tyvärr tar inte alla företag detta på lika stort allvar. Vårt mål är att vara branschens mest attraktiva arbetsgivare.

När statsministern drabbades av en oseriös aktör kom debatten till stor del att handla om kundens säkerhet. Men det finns ytterligare en aspekt som förtjänar uppmärksamhet: Städarbetarnas villkor. 

– Det är bra att fokus hamnar på den här väldigt viktiga frågan, säger Michaela Maier HomeMaids ekonomichef.

HomeMaids ekonomichef Michaela Maier är även styrelseordförande i Almegas branschorganisation för hushållsnära tjänster. Hon är djupt engagerad i att fler företag ska bli kollektivavtalsbundna.

 

Michaela Maier, CFO HomeMaid

 

— Många företag i vår bransch har fortfarande inte kollektivavtal. Det är en kostnadsfråga för att de ska kunna pressa priserna, men de som drabbas är de anställda, säger Michaela Maier.

Hon är glad att frågan nu uppmärksammas i samband med att statsminister Magdalena Andersson råkat ut för en oseriös aktör.

— Det är bra att fokus hamnar på den här väldigt viktiga frågan. Det är en självklarhet att begära utdrag ur belastningsregistret när vi anställer, liksom att kontrollera att de arbetssökande har uppehållstillstånd. Det är en säkerhetsfråga för våra kunder — men inte bara för dem.

Michaela Maier konstaterar att ett viktigt perspektiv saknas i debatten som följt efter att statsministerns situation uppdagades. Säkerheten och tryggheten i kollektivavtal handlar i grunden om de anställda.

— Städare har samma rätt till marknadsmässiga löner och justa villkor som alla andra lönetagare. Det är fortfarande alltför många som utnyttjas i den här branschen, som inte har en trygg anställning med vettig lön. Städaryrkets status måste höjas, och den frågan jobbar vi intensivt med i branschorganisationen. 

 

Vet du om din städfirma har kollektivavtal? Ta reda på det här! 

Barncancerfonden

Barn och cancer hör inte ihop. Gör som vi, stöd Barncancerfonden. Tillsammans håller vi cancer borta från barn!

Vi på HomeMaid stödjer med stolthet Barncancerfonden

Presentkort som gör skillnad
Varför inte ge bort lite mer tid i vardagen till någon som du bryr dig om? Att få hjälp med städning eller fönsterputs kan betyda oerhört mycket. 

Här beställer du presentkort