Vi är med och driver frågan om kollektivavtal och trygghet på arbetet

När den tidigare statsministern drabbades av en oseriös aktör kom debatten till stor del att handla om kundens säkerhet. Men det finns ytterligare en aspekt som förtjänar uppmärksamhet: Städarbetarnas villkor.

– Det är bra att fokus hamnar på den här väldigt viktiga frågan, säger Michaela Maier HomeMaids ekonomichef.

HomeMaids ekonomichef Michaela Maier är även styrelseordförande i Almegas branschorganisation för hushållsnära tjänster. Hon är djupt engagerad i att fler företag ska bli kollektivavtalsbundna.

— Många företag i vår bransch har fortfarande inte kollektivavtal. Det är en kostnadsfråga för att de ska kunna pressa priserna, men de som drabbas är de anställda, säger Michaela Maier.

Hon är glad att frågan nu uppmärksammas i samband med att statsminister Magdalena Andersson råkat ut för en oseriös aktör.

— Det är bra att fokus hamnar på den här väldigt viktiga frågan. Det är en självklarhet att begära utdrag ur belastningsregistret när vi anställer, liksom att kontrollera att de arbetssökande har uppehållstillstånd. Det är en säkerhetsfråga för våra kunder — men inte bara för dem.

Michaela Maier konstaterar att ett viktigt perspektiv saknas i debatten som följt efter att statsministerns situation uppdagades. Säkerheten och tryggheten i kollektivavtal handlar i grunden om de anställda.

— Städare har samma rätt till marknadsmässiga löner och justa villkor som alla andra löntagare. Det är fortfarande alltför många som utnyttjas i den här branschen, som inte har en trygg anställning med vettig lön. Städyrkets status måste höjas, och den frågan jobbar vi intensivt med i branschorganisationen.

Vet du om din städfirma har kollektivavtal? Ta reda på det här!