Så sköter du din marmor

Några tips som hjälper dig att hålla din sten fin:

  • Fett- eller oljefläckar ska tas bort genast. Torka först med hushållspapper och rengör sedan med ett lösningsmedel som lacknafta eller aceton.
  • Använda ALDRIG syrabaserade rengöringsmedel då syran kan fräta och lämna fläckar på stenen! Undvik även klorin och kaustiksoda.
  • Vid svårare fläckar kan du gnugga försiktigt med såpavatten.
  • Var försiktig så du inte spiller vin, ättika eller vinäger, eftersom det kan skada ytan. Torka bort direkt om du råkar spilla.

Mer om marmor

Ren marmor är vit, men föroreningar av olika slag är vanliga och är det som marmorn dess karaktäristiska mönster, flammigheten som vi brukar kalla för marmorerad. Den italienska carraramarmorn är vit eller blågrå och en av världens mest kända typer av marmor. Men faktum är att marmor är vanligt förekommande även i det svenska urberget. Svenska varianter av marmor är ekenbergsmarmor, gropptorpsmarmor och kolmårdsmarmor.

Marmor hemma

Välkända, mytomspunna Taj Mahal i Indien är helt i marmor. Så långt behöver vi kanske inte gå … men visst är marmor underbart! Som golv, som bänkskiva eller som soffbord. Så dra dig inte för att välja marmor; bara du följer skötselråden så är det ett härligt material som kan lysa upp hemmet och glädja dig i många år.