Töm ut garderoben och sortera ut

En bra början är att få en överblick över alla kläder du äger – en slags klädbruttolista helt enkelt. Du kan snabbt se vilka saker som inte funkar för säsongen och rensa ut det. Ullbyxor, tjocka polos, varmaste handskarna och yllesockorna kan allihop flytta in i förrådet under de lite varmare månaderna.

 

Keep, toss eller ge bort?

När du nu har alla dina plagg framför dig kan du ju passa på att fundera lite över vilka grejer du faktiskt använder. Har du några vinterplagg som aldrig användes under senaste säsongen? Eller några andra plagg som legat år efter år i väntan på rätt tillfället? Kanske är det dags att lämna vidare till en second hand-butik. Men tänk efter lite. Är det i snyggt skick och tillräckligt fräscht för att någon annan ska vilja betala pengar för det? Om inte kanske det hör hemma i klädåtervinningen istället. 


F
örvara vintergarderoben smart

Först och främst. Satsa på att förvara kläderna, oavsett säsong, i plastlådor. Vanliga pappkartonger ger inte lika bra skydd till kläderna och går lättare sönder med tiden. Dessutom är det lättare att se vad som finns i och du slipper rota runt i låda efter låda när det är dags att plocka upp något plagg. För att hålla extra bra koll kan du alltid sätta en klisterlapp på lådan där du skriver vad den innehåller. 

 

Fräscha kläder håller bäst

Tvätta rent dina plagg innan du packar ner dem i plastlådor. På så sätt minskar du risken att skadedjur flyttar in i förrådet och det känns dessutom fräschare och roligare att plocka fram dem igen nästa vinter.

 

Förvara på rätt sätt

En del kläder passar bra att vakuumförpacka medan andra mår bäst av att hängas på galge och ha lite utrymme runt sig. Pälskappor tycker om att andas och mår inte bra om du packar ner dem i en låda. Om du ska förvara plagg på galge i ditt förråd – glöm inte klädpåsen!

 

Sprid väldoft i förrådet

Att hålla förrådsmiljön fräsch kräver lite extra kärlek från dig. Lavendel och ceder är inte bara härligt att lägga tillsammans med dina nedpackade kläder för att det doftar extra gott. De skyddar dessutom mot oönskade gäster som mal och pälsängrar.

 

Ordning med skolådor

Ja, vad kan passa skorna bättre än att förvaras i helt vanliga skolådor? Inte mycket. Se bara till att de är putsade och rengjorda från slask, salt och smuts innan du lägger ner dem i skokartongen.